חינוך אנתרופוסופי / חינוך ולדורף

חינוך ולדורף חינוך אנתרופוסופי (או "חינוך ולדורף") הינו היישום החינוכי של מדע הרוח - האנתרופוסופיה. חינוך ולדורף רואה בילד ישות שלמה המורכבת מגוף, נפש ורוח ולפיכך שואף לתמוך ולחזק את ההיבטים הרגשיים, הרוחניים והפיזיים של הילד, לצד ההיבטים הלימודיים. כמהלך חינוכי הבא לתמוך בהתפתחות הילדים, חינוך ולדורף שם את הילד במרכז ומתאים את ה"מזון" החינוכי לשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא.
מטרת חינוך ולדורף היא לטפח את הגרעין הייחודי שבכל אדם ולאפשר לו לבטא את ייחודיותו בעולם.

"קבל את הילד ביראה, חנך אותו באהבה ושלחהו לדרכו בחירות" רודולף שטיינר

רקע היסטורי

ב-1919 פנה אמיל מולט, מנהל בית-החרושת וולדורף אסטוריה בשטוטגרט ואחת מהדמויות המובילות בתנועה של השילוש החברתי, אל רודולף שטיינר בבקשה לייסד בית-ספר לילדים של פועליו. תוך חודשים ספורים התמלאה בקשתו. בכנס הייסוד של בית-הספר, אשר מנה עם פתיחתו כ-250 ילדים (וגדל תוך שנים ספורות עד ל-800 ויותר), נתן רודולף שטיינר את מחזורי ההרצאות היסודיים של הפדגוגיה האנתרופוסופית: "ידע האדם", כבסיס המדעי לאמנות חדשה של החינוך, יחד עם מתודה ופרקטיקה של ההוראה המעשית בכל המקצועות. רודולף שטיינר היה מנהלו הראשון של בית-הספר, וליווה מקרוב את התפתחותו וצמיחתו, תוך שהוא מרחיב ומפתח את היסודות המדעיים והמעשיים של אמנות החינוך.

אומנות החינוך

חינוך וולדורף מציג אלטרנטיבה חינוכית מיסודותיה הראשוניים ביותר של אומנות החינוך, ועד לפרטים של עיצוב ההוראה והתכנים. במרכז עומדת התמונה האנתרופוסופית של התפתחות הילד כישות של גוף, נפש, ורוח, מלידה ועד בגרות. התמורה שעובר הילד בתקופות השונות של חייו מתוארת במחקר האנתרופוסופי בפירוט רב, ותכנית הלימודים וצורת ההוראה משתנות בהתאם משנה לשנה; מתודת ההוראה ומעל לכל נפשו של המורה עצמו, חייבים להיות חדורים בכוח המחייה של האמנויות;  החינוך, המבוסס על המדע של הישות האנושית השלמה, חייב לזרום בכיתה אל נפש הילד ככוח מרפא, החדור ברגשות העמוקים ביותר של יראת - כבוד לישות הצעירה המתפתחת;  כך חוברים המדע, האמנות והמוסריות העמוקה יחדיו ליצירה של אמנות חינוכית חדשה אשר יעדה הוא,  האדם השלם והחופשי, אשר עם הגיעו לבגרות יבחר בדרכו ובמטרת - חייו מתוך רצונו שלו, ויוכל להגשימן בעזרת מיטב כוחות הרוח, הנפש והגוף שעורר החנוך בתוכו.  ענף מיוחד של החינוך האנתרופוסופי התפתח בעבודה עם ילדים ומבוגרים הזקוקים לטיפוח נפשי מיוחד.

עקרונות מרכזיים בחינוך ולדורף

כיום מונה התנועה החינוכית של וולדורף מאות בתי-ספר וגנים בכל רחבי תבל, והיא מתפשטת במהירות ההולכת וגדלה מדי עשור. בישראל פועלים מעל 200 גני ילדים, כ-40 בתי ספר, וכן קהילה שיקומית שיתופית, כפר-רפאל", שליד באר - שבע.

התפתחות מעניינת בארץ שאינה מוכרת במקומות אחרים בעולם היא השילוב וההשראה של חינוך ולדורף בזרמים חינוכיים אחרים ובקהילות מגוונות. כך לדוגמה יש בישראל בתי־ספר ב"רוח ולדורף" המקבלים את השראתם החינוכית מעקרונות חינוך ולדורף במסגרת בתי־ספר דתיים־ממלכתיים ותלמודי תורה. בשפרעם פועל בית־ספר ולדורף בשפה הערבית לבני העדה המוסלמית, הנוצרית והדרוזית החיים ביישוב. בשנים האחרונות צומח בארץ גם זרם החינוך הקרוי "חינוך יער" הכולל כמה גנים וארבעה בתי־ספר, שבהם התלמידים עושים את רוב הפעילות הלימודית בטבע ולא בתוך בניין. חלק מבתי־ספר אלו עובדים בשיתוף פעולה עם מחנכי ולדורף.

בשנת 2017 הוכר זרם חינוך ולדורף כזרם לגיטימי ורשמי על־ידי משרד החינוך, ורוב גדול של בתי הספר וחלק מהגנים עובדים מאז במסגרת החינוך הממלכתי והרשמי. צעד זה נעשה כדי להפחית עד כמה שאפשר את תשלומי ההורים ולאפשר דלת פתוחה לכל משפחה הרוצה בדרך חינוכית זו.


עוד על חינוך ולדורף

מידע נוסף על חינוך ולדורף ניתן למצוא באתר חינוך ולדורף בישראל